Površinska obdelava parketa

Primerjava med oljenjem – voskanjem – lakiranjem

Prednost naoljenih ali oljeno-voskanih površin je možnost delnih popravil, prav tako površine tudi niso izpostavljene mehanskim poškodbam filma, kar je značilno za lakirane površine.
Kemična obstojnost oljenih sistemov je v primerjavi z zaključnim premazom, ki vzpostavi pokrivni film, seveda bistveno manjša.
Ta način površinske obdelave dobro poudari strukturo lesa. Ni nevarnosti za stransko sprijemanje parketnic in s tem za nastajanje odtrganih stikov (odmaknjenih rež).

Impregnacijska sredstva so paropropustna, tako da les lahko neovirano diha.

Slabost impregniranih površin je ta, da se veliko hitreje zamažejo in da zahtevajo večjo pozornost in redno nego v primerjavi z lakiranimi površinami. Zlasti svetle vrste parketa, kot so javor, bukev ali naravno svetel bambus, stranke po impregnaciji z oljem pogosto reklamirajo.

Grobo umazanijo je treba odstraniti mehansko oz. s postopkom osnovnega čiščenja. Nato je potrebno impregnirano površino ponovno naoljiti. Naoljene ali oljeno-voskane površine je potrebno glede na intenzivno rabo in obremenitve redno naknadno oljiti ali voskati.

Tudi z vidika higiene prostora so lakirane površine ustreznejše, saj je čiščenje z vlažno krpo in dezinfekcijskim sredstvom enostavnejše.

Izvajalec naj v svetovalnem razgovoru s stranko vedno opozori na vse te posebnosti.